Kierrätys Kankaanpäässä

Julkaistu:

Kankaanpäähän tarvitaan lisää muovinkeräyspisteitä

S-marketin pihassa sijaitsevat kierrätysastiat ovat turhan usein täynnä. Kuva Petri Pirttikangas.

Kankaanpään kierrätyskeskus avattiin syksyllä uudistettuna pitkän odotuksen jälkeen. Tilat remontoitiin, pihan sadevesiviemäröinnit korjattiin, takapiha asfaltoitiin. Remontti oli kallis, mutta siihen ei käytetty veroeuroja vaan Pohjois-Satakunnan jätteidenkäsittely Oy teetti työt ekomaksuina kerätyillä varoilla. Jäteyhtiö myös maksaa korvausta Valtti-työpajalle, joka hoitaa toimintaa. Kaikki sähkö- ja elektroniikkaromu, loisteputket, paristot ja paljon muuta voi viedä kierrätyskeskukseen veloituksetta. On ilo kierrättää!

Jäteasemalle voi toimittaa pientä korvausta vastaan peräkärrykuormallisen sekajätettä. Kerätyt maksut eivät kata kustannuksia, mutta jäteyhtiö tukee myös tätä toimintaa, jotta jätteet eivät enää päätyisi lähimetsiin, kuten aiemmin tapahtui.

S-marketin parkkipaikalla on monipuolinen kierrätyspiste, johon voi viedä metallia, kartonkia, paperia, lasia ja muovia. Kauppareissulla voi siis näppärästi kierrättää. Kierrätyspisteitä on ympäri keskustaa 15 kpl. Paperinkeräyspisteitä on näiden lisäksi 7 kpl. Myös Jussila ja Härmälä ovat toimittaneet lukemattomia paperinkeräysastioita ympäri kaupunkia. Keväisin ja syksyisin on myös haravointijätteelle ja risuille/oksille omat keräyspisteensä.

Harmillisen usein S-marketin pihassa sijaitsevat keräysastiat ovat pursuavan täynnä. Pitää kehittää tapa, jolla tieto tyhjennyksestä huolehtiville tahoille lähtee muutenkin kuin kierrättävän yksityishenkilön puhelinsoitolla.

Kierrätys on siis tehty helpoksi. Vain kaupunkilaisten vastuullisuus puuttuu. Voi vain ihmetellä, miksi joku vaivautuu keräämään paperin erikseen, mutta laittaa sen keräysastiaan muovipussissa. Sama koskee haravointijätettä. Kaikesta ohjeistuksesta huolimatta monet laittavat keräilylavalle jätesäkkejä. Metallinkeräysastioiden lähistölle jätetään paljon romua, joka ei mahdu astian aukoista sisään, vaikka ne voisi viedä ilmaiseksi kierrätyskeskukseen. Jokainen kierrättäjä on itse nähnyt paljon muitakin tapauksia.

Asiat ovat menneet hyvään suuntaan jo pitkään ja lajitteleminen on tehty mahdolliseksi. Vuoden 2016 alusta lähtien ei jätettä ole enää saanut haudata kaatopaikoille. Jätelaki on etenemässä siihen suuntaan, että jokaisen roskiksessa olisi lajitteluosiot. Tämän järkevyys voidaan kyseenalaistaa. Lainsäädäntöön emme voi kuntatasolla vaikuttaa, joten kiinnitetään huomiota paikalliseen kierrätykseen.

  • Harmillisen usein S-marketin pihassa sijaitsevat keräysastiat ovat pursuavan täynnä. Pitää kehittää tapa, jolla tieto tyhjennyksestä huolehtiville tahoille lähtee muutenkin kuin kierrättävän yksityishenkilön puhelinsoitolla.
  • Biojätteen erilliskeräys on pakollinen vain kiinteistöillä, joilla on 5 asuinhuoneistoa tai enemmän. Kankaanpäässä on todella paljon kiinteistöjä, jotka eivät tätä sääntöä täytä. Tarvitaan jäteyhtiön ylläpitämiä kierrätyspisteitä, joihin yksityishenkilöt voivat toimittaa biojätteet.
  • Ravintoloissa syntyy monenlaista ”ongelmajätettä”. Syväpaistoöljyä varten on olemassa keräysjärjestelmä. Kanisterit, joissa öljy ravintoloihin tulee, ovat kuitenkin niin suuria, että ne eivät mahdu muovinkeräyssäiliön aukoista sisään. Myös hillot, majoneesit ja monet muut suurkeittiöissä käytettävät ruoka-aineet on pakattu niin isoihin muoviastioihin, että niitä ei voi laittaa muovinkeräykseen em. syystä. Sama koskee myös kouluja ja muita suurkeittiöitä. Vaikka monissa toimipisteissä ongelmaa on yritetty ratkaista esim. jakamalla pestyjä muoviastioita yksityishenkilöille, ei tämä voi kierrätyksen ratkaisu. Vastuullista kierrätystä olisi huolehtia asiasta niin, että myös suurkeittiöt voisivat kierrättää muovijätteen järkevästi.
  • Kankaanpäähän tarvitaan lisää muovinkeräyspisteitä. Muita keräyspisteitä on suuri määrä, mutta kodeissa syntyy juuri muovijätettä paljon. Yksi keräyspiste ei riitä.
  • Joka kotiin jaettava kierrätysopas on saatava jakeluun ensi tilassa.

Lisää julkaisuja

30.12.2021

ALUEVAALIEHDOKKAAT

MIKKO KORPELA 172 KARI KÄHKÖNEN 178 MATTI LAAKSAMO 179 MIRJA VIITASALO 224

22.5.2021

Kokoomuksen valtuutetut sekä varavaltuutetut 2021-

Käy tutustumassa erinomaisiin kuntavaaliehdokkaisiimme.